20 mrt
2020

Project ‘Ritme van de Regen’ ontvangt subsidie

Het project ‘Ritme van de Regen’ ontvangt subsidie voor de ontwikkeling van een systeem met lokale bergingscapaciteit, smart monitoring en voorspellende modellen.

Afbeelding van logo Europese Unie, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Het neerslagpatroon in Nederland wijzigt de komende jaren. Naast langere periodes van droogte zijn meer en heftiger buien te verwachten. Nederland krijgt te maken met watertekort maar ook met een toename van de hoeveelheid neerslag met meerdere momenten met wateroverlast. Als oplossing ontwikkelt het project ‘Ritme van de Regen’ een systeem met o.a. lokale bergingscapaciteit. De oplossing sluit ook goed aan bij de verplichting tot afkoppelen. De verantwoordelijkheid voor opvang en afvoer van regenwater ligt dan bij de perceeleigenaren zelf.

In het project werkt RMA samen met OTT Hydromet. Het project wordt financieel ondersteund met subsidie van het Samenwerkingsverband Noord Nederland. De aanvraag werd begeleid door Subvice.

Afbeelding van logo Samenwerkingsverband Noord-Nederland, financieel ondersteuner project Ritme van de Regen.
Afbeelding van logo Versneller Innovatieve Ambities

26 jun
2020

Installatie van sensoren voor precisiebemesting

Om de beschikbaarheid van stikstof (N) en kalium (K) te meten plaatst RMA ook dit teeltseizoen weer nutriëntensensoren. Het doel van de opstelling is om zo zuinig en nuttig mogelijk de meststoffen N en K in te zetten. Daarnaast draagt de installatie van deze sensoren voor precisiebemesting bij aan een maximale kwaliteit van het gewas.

In de percelen van de deelnemende landbouwbedrijven installeert RMA LoRa dataloggers. De dataloggers meten continu het vocht- en nutriëntengehalte in de bodem. Op een slim dashboard kan de teler zien of en wanneer hij moet beregenen. En wat vervolgens het effect is op de nutriënten in de bodem. Kalibratie van de nutriëntensensoren gebeurt handmatig door regelmatig vocht op te zuigen uit de bodem en dit met een sneltester te analyseren.

RMA meet nutriënten in aardappelen, uien en bloembollen zoals lelies en gladiolen. De installatie van sensoren voor precisiebemesting wordt mede mogelijk gemaakt door het Programma Toekomstgerichte Landbouw van de Provincie Drenthe.

27 mei
2020

Start demonstratieproject verbetering irrigatie in Polen

Ter verbetering van irrigatie in Polen starten de Nederlandse bedrijven RMA, Loonstra & van der Weide, Irriwatch en het Poolse landbouwbedrijf Cena een demonstratieproject.

In het project komen de technieken van bodemscans, sensoren en satellietbeelden met elkaar samen. Wat we doen is tijdens het teeltseizoen de adviezen voor verschillende irrigatietechnieken zoals druppelslangen, pivot en haspel vergelijken. Hiermee zien we de mogelijke besparingen en opbrengst verhogingen. De Poolse telers vinden dit zeer interessant na de droge jaren van 2018 en 2019.

Het project verbetering irrigatie in aardappelen wordt mede ondersteund door een bijdrage uit de subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI) van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

06 mei
2020

Te allen tijden tekorten in het gewas voorkomen

Peter Raatjes vertelt over de sensoren van RMA en hoe een slim dashboard landbouwers helpt om hun opbrengsten te optimaliseren. Lees de publicatie in de Akkerbouwkrant hier.

16 apr
2020

Van kletsnatte naar droge akkers

Van kletsnatte naar droge akkers: telers beregenen alweer volop. Maar wat is nu het goede moment en hoeveel water is nodig?

Irrigatiemanagement draagt bij aan een winstgevende en duurzame teelt. RMA ondersteunt telers hierbij met moderne sensoren, een slim dashboard en deskundige begeleiding. Lees in deze brochure over de werkwijze.

RMA heeft 25 jaar ervaring en kenmerkt zich door een persoonlijke manier van werken en een no-nonsense aanpak. Een werkwijze die niet alleen zorgt voor vertrouwen in de technologie, maar vooral voor het menselijke aspect daarin.

24 feb
2020

Nutriëntensensoren stemmen bemesting af op gewasbehoefte

Nutriëntensensoren meten de mineralenconcentratie continue. “Met die metingen kan een teler de bemesting beter afstemmen op de gewasbehoefte”, vertelt Peter Raatjes, directeur van RMA. Lees voor uitleg het artikel in het vakblad ‘de Boerderij’.

07 feb
2020

Voorstellen nieuwe collega

RMA groeit. Ons team breiden wij per 1 maart 2020 uit met Bas Hengst in de functie van Field Service Engineer.

Bas wordt verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van de telemetrie- en sensorsystemen bij onze klanten. De bedoeling is dat Engeland voor Bas een belangrijk aandachtsgebied wordt. RMA sloot hier onlangs een servicecontract af voor een groot weerstation netwerk.  

Ervaring in de landbouw heeft Bas en hij weet waar hij over praat als je het hebt over technische installaties. Bas deed in Australië ervaring op met gewasteelt en werkte in Zuid-Afrika  als productspecialist voor waterkwaliteit sensoren en -dataloggers.

“Ik heb er zin in om bij RMA aan de slag te gaan, steek graag de handen uit de mouwen en grijp deze kans in de precisielandbouw met enthousiasme aan”, aldus Bas. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor zijn komst in volle gang. Hierbij wensen wij Bas alvast veel succes bij RMA!

Visitekaartje Bas Hengst

28 dec
2019

RMA wenst u een voorspoedig 2020

Zo tussen Kerst en Oud en Nieuw is het een moment voor een terugblik op het afgelopen jaar. Ook kijken we vooruit naar wat komen gaat.

De highlights van 2019 in een notendop: verkozen worden tot Adcon Distributor of the Year, uitbreiding van ons dashboard met weersverwachting, introductie van de nutriënten sensoren bij telers in Drenthe en organisatie van onze eerste internationale conference in Dwingeloo.

Voor 2020 zitten er alweer volop projecten in de pijplijn. Van demonstratieprojecten bij telers tot nieuwe ontwikkelingen voor het nog breder toepasbaar maken van onze producten en diensten.

Het nieuwe jaar begint in ieder geval goed met een uitbreiding van het team: Wendy van Barneveld neemt als coördinator bedrijfsvoering de organisatorische en administratieve taken op zich.

Dank aan alle klanten en relaties voor het vertrouwen in RMA. Ook in 2020 zullen wij weer ons best doen om samen succesvol te zijn. RMA wenst u een voorspoedig 2020!

Happy new year weatherstation

28 nov
2019

RMA sensoren op RTV Drenthe

Het sensorproject van Boermarke Zeijen dat RMA uitvoert in opdracht van Waterschap Noorderzijlvest, LTO Noord en de Provincie Drenthe in samenwerking met Deltares en NMI werd uitgebreid voorsteld op RTV Drenthe.

Oudere berichten »