Nutriëntensensor

Nutriëntensensor

Maximale groei en betere oogst

De RMA nutriëntensensor meet in de wortelzone continu hoeveel voedingsstoffen er voor het gewas beschikbaar zijn. Het doel is om tekorten en overschotten te voorkomen en een maximale groei en betere oogst te bereiken.

Bodem en voedingsstoffen

Om de voedingsstoffen in de bodem te meten hebben de nutriëntensensoren een membraan dat voor een specifiek element doorlaatbaar is. De tweede membraan is ondoorlatend. Tussen die 2 punten ontstaat een kleine spanning om zo de concentratie voedingsstoffen te bepalen. In combinatie met het vochtgehalte, gemeten door een agro bodemvochtsensor, kan de totale beschikbaarheid aan voedingsstoffen voor het gewas worden berekend.

Nutriëntensensor

Nutriëntensensor

De RMA nutriëntensensoren worden aangesloten op een datalogger met stroomvoorziening. Deze datalogger leest ook de bodemvochtsensor en optioneel een regenmeter uit.

Slim dashboard

De datalogger stuurt dat de metingen van de sensoren naar de Cloud van RMA en daarmee naar het slimme RMA dashboard. RMA werkt met 2 communicatiesystemen, 4G en LoRa. 4G is wereldwijd inzetbaar met een door RMA geleverde simkaart. Een klein zonnepaneel laadt de batterij van de datalogger op. De datalogger via de LoRa versie werkt op een kleine, jaarlijks te vervangen, batterij. De LoRa versie wordt op dit moment alleen in Nederland ingezet. In tegenstelling tot 4G slaat de LoRa versie geen data op in de datalogger, maar wordt iedere meting direct in de Cloud opgeslagen. De datalogger heeft een eigen stroomvoorziening en werkt volledig autonoom.

Proefveld meting

RMA startte in 2013 met het testen van geschikte sensoren om nutriënten in het bodemvocht te kunnen meten. De nutriëntensensoren zijn de afgelopen jaren beproefd in aardappelen, prei, uien en lelies.

Meer weten? Neem contact op